Gele vangplaten, vliegenvangers en vanglinten zijn vaak de eerste stap in het aanpakken van een vervelende plaag in huis of in de kas. Er zijn veel verschillende soorten en maten en ieder type vliegenvanger heeft weer nét een andere functie. In dit blogartikel hebben we op een rijtje gezet hoe je vangplaten het beste kan gebruiken bij het in toom houden van plagen.
Vangplaten en vanglinten om insecten te bestrijden
Vangplaten, vliegenvangers en vanglinten zijn aan twee zijden voorzien van een sterke niet-giftige lijmlaag. Ze hebben vaak een felle kleur, bijvoorbeeld geel of blauw. Vliegende insecten komen op deze felle kleur af, blijven kleven en kunnen niet meer loskomen. In tuinen, kassen of bij planten worden vangplaten en vanglinten onder andere gebruikt om volwassen tripsen, rouwvliegjes, witte vliegen, vliegende bladluizen en mineervliegen te vangen.
Gele vangplaatjes bestrijden rouwvliegjes? Niet helemaal!
Wie kleine rouwvliegjes bij z’n planten ziet rondvliegen wil natuurlijk niets liever dan er zo snel mogelijk vanaf komen. Een logische zet is om de vliegjes zo snel te vangen met gele vangplaatjes. Maar kom je zo van de plaag af? Helaas…
Vangplaten zijn een hulpmiddel bij het bestrijden van plagen, maar voor een totaalaanpak moet je kijken naar de bron: de eitjes, larven en poppen. Volwassen rouwvliegjes worden niet ouder dan een dag of drie, maar kunnen in die tijd wel 200 – 300 eitjes in de potgrond hebben gelegd. Heb je een enkel rouwvliegje gevangen met een vangplaat, dan is de kans groot dat het vliegje al flink wat eitjes heeft gelegd. De plaag blijft dus ondanks je vangst exponentieel toenemen.
Dit principe geldt eigenlijk voor alle vliegende plaaginsecten. In hun volwassen stadium, dus als ze kunnen vliegen, doen ze niets anders dan voortplanten. Deze grote aantallen eitjes, larven en poppen zie je vaak nauwelijks omdat ze verstopt zitten in de grond of onder een blad. Ook al heb je je vangplaten helemaal vol zitten, steeds komen er nieuwe vliegen tevoorschijn die weer razendsnel nieuwe eitjes leggen. Enkel de volwassen insecten vangen met vangplaten is zo dweilen met de kraan open.
Wat is het nut van vangplaten?
Vangplaten gebruik je om goed zichtbaar te krijgen welke insecten rondvliegen en om in de gaten te houden hoe de populatie zich ontwikkelt. Vang je een paar vliegjes met de vangplaten, dan kan je, doordat ze blijven kleven, goed kijken met welk soort insect je te maken hebt. Neemt het aantal plaaginsecten op het de vliegenvanger ineens flink toe, dan betekent dit dat er een plaag ontstaat en is het tijd om natuurlijke vijanden in te zetten om de plaag bij de bron aan te pakken. Tijdens de inzet van nuttige insecten kan je het beste vangplaten blijven gebruiken. Zo kan je monitoren of de plaagdruk afneemt (je vangt minder vliegjes) of bij toename extra bestrijders inzetten.
Welke vangplaten zijn er?
Vangplaten zijn beschikbaar in veel soorten. Ze zijn beschikbaar in diverse kleuren en formaten en daarnaast zijn voor specifieke plaaginsecten bepaalde kleefvallen beschikbaar. Hieronder een overzicht met verschillende vangplaten.
Gele vangplaten en vanglinten
Gele vangplaten worden voornamelijk gebruikt voor witte vliegen, bladluizen, mineervliegen en rouwvliegjes. Deze plaaginsecten vinden de felle gele kleur aantrekkelijk omdat het doet denken aan bloemen. Je plaatst de vangplaatjes of -linten zoveel mogelijk tussen het gewas. Bij laagbijvende gewassen hang je ze maximaal 30 cm boven het gewas, bij hoger groeiende gewassen hang je ze in de buurt van de kop. Daarnaast is het slim om op plekken met tocht, zoals deuren en ventilatieroosters, ook een vangplaat op te hangen. Op deze plekken komen plaaginsecten namelijk binnen en zo kan je ze deels onderscheppen.
Beschikbare gele vangplaten:
- Gele bloem vangplaten tegen rouwvliegjes
Deze vrolijke vangplaatjes zijn vooral geschikt voor het afvangen en monitoren van een rouwvliegjesplaag bij je kamerplanten. Je steekt het plaatje eenvoudig in de grond, door het vrolijke bloemvormpje misstaat het niet in je urban jungle. Is er geen plaagdruk, dan volstaat één vangplaatje per 10 m². Heb je een flinke plantencollectie of neemt de plaagdruk toe, plaats dan bij iedere plant een vangplaatje. - Rechthoekige gele vangplaten tegen insecten
Voor grotere oppervlaktes met veel gewassen, bijvoorbeeld in een kas of serre, zijn rechthoekige gele vangplaten geschikt om diverse vliegende plaaginsecten te monitoren. Deze platen zijn beschikbaar in meerdere formaten en allemaal voorzien van een handig raster om het tellen gemakkelijker te maken. Daarnaast zijn ze waterbestendig en daarom ook buiten te gebruiken. Tip: gebruik de droge gele vangplaten voor minder gedoe met lijmresten en plakkerige handen. - Geel vanglint tegen insecten
Voor grootverbruikers zijn gele vanglinten de meest geschikte optie. Deze zijn verkrijgbaar op een rol in de maten 10 cm x 125 meter of 30 cm x 100 meter. Gebruik de linten als barrière bij deuren, ramen en ventilatieroosters en tussen de gewassen voor monitoring.
Blauwe vangplaten en vanglinten
Blauwe vangplaten en vanglinten worden voornamelijk gebruikt om trips af te vangen. Trips vinden de blauwe kleur aantrekkelijker dan geel en kan je om die reden effectiever monitoren met blauwe vangplaten. Gebruik de vangplaten op dezelfde manier als de gele, dus zoveel mogelijk tussen het gewas en in de buurt van ventilatieroosters, deuren en ramen.
Beschikbare blauwe vangplaten:
- Rechthoekige blauwe vangplaten tegen insecten
Deze handige vangplaatjes hebben een formaat van 5 x 12 cm. Door hun compacte formaat hang je ze eenvoudig tussen diverse gewassen. Aan één kan zijn de plaatjes voorzien van een raster om het tellen van kleine trips makkelijker te maken. - Blauw vanglint tegen insecten
Voor grootverbruikers zijn blauwe vanglinten de meest geschikte optie. Deze zijn verkrijgbaar op een rol in de maten 10 cm x 125 meter of 30 cm x 125 meter. Gebruik de linten als barrière bij deuren, ramen en ventilatieroosters en tussen de gewassen voor monitoring.
Speciale vangplaatjes en kleefvallen
Naast de blauwe en gele vangplaten zijn er nog diverse andere vallen die in de basis volgens hetzelfde principe werken tegen plaaginsecten. De val moet een bepaalde aantrekkingskracht hebben en een niet-giftige lijmlaag om insecten te kunnen vangen. Ook deze vallen werken voornamelijk voor monitoring. Voor totaalaanpak van de plaag zijn altijd meer maatregelen nodig.
- Feromoon kleefvallen
Motten zijn nachtvlinders die zich in hun volwassen stadium alleen maar bezig houden met voortplanten. Ze worden tot elkaar aangetrokken door feromonen. Feromoon kleefvallen bevatten een lokstof met feromonen. Mannelijke motten komen op de feromoongeur af in de hoop een vrouwtje te treffen en blijven vervolgens kleven aan de val. Bekijk de feromoonval voor kledingmotten, voedselmotten, fruitmotten of pruimenmotten. - Zilvervisjesval
Zilvervisjes vind je in huis vooral in vochtige, warme ruimtes. Overdag verstoppen ze zich in kiertjes en hoekjes. De zilvervisjes kleefval is door zijn vorm aantrekkelijk om in te schuilen. De kleeflaag binnenin zorgt ervoor dat de zilvervisjes er niet meer uit kunnen. - Zwarte vangplaten
De tomatenmineermot (Tuta absoluta) kan erg schadelijk zijn bij onder andere tomatenplanten en aardappelgewassen. Deze nachtvlinder vindt specifiek een zwarte kleur aantrekkelijk en is daarom goed te monitoren met zwarte vangplaten.
Zo helpen vangplaten bij biologische plaagbestrijding
Om te voorkomen dat een plaag in omvang toeneemt, is het noodzakelijk om vroegtijdig te kunnen signaleren dat er sprake is van een toename. Met behulp van diverse vangplaten en kleefvallen kan je plagen goed scouten. Door dit nauwgezet te doen, maak je het jezelf makkelijker om de plagen onder controle te krijgen en te houden. Hang voldoende platen op en tel wekelijks hoeveel en welke insecten er gevangen zijn. Door de aantallen goed bij te houden kan je de bestrijders goed afstemmen op de plaag.